luni, 19 septembrie 2011

Obezitatea

Introducere in lumea supraponderala

Daca inca nu sunteti familiarizati cu acest termen, deschideti bine ochii in jurul vostru iar dupa ce ati observat ca din ce in ce mai multe pesoane nu au proportii egale inaltime -greutate ci sunt supraponderali, dati un semn de alarma catre persoanele purtatoare acestei boli.De ce ati face asta???
Asa veti salva o viata!
Obezitatea, la ora actuala este considerata din punctul meu de vedere o epidemie care aduce cu ea multe alte riscuri: probleme osteo-articulare, dereglari de tensiune, probleme cardiace, dificultati emotionale, probleme psihologice, tulburari ale unor aparate/ organe si nu in ultimul rand....singuratate(in cele mai multe cazuri).Nu trebuie sa ne fie rusine sa recunoastem daca aceasta problema exista, ba mai mult cu cat facem asta mai repede(de preferat la o varsta mica) cu atat sansele de tratare sunt maxime.
Totul incepe in copilarie....... cand parintele fie neglijeaza alimentatia copilului, fie il ''rasfata'' prin cumpararea unui laptop in locul /bicicletei/corzii/ mingii, fie ii interzice orice fel de activitate fizica pentru ca nu ii vede rostul.Sa nu uitam si de gena, care si ea isi joaca rolul in viata copilului(daca in familie au existat cazuri de obezitate, mult probabil si copilul sa fie purtator, insa sansele de a deveni adult obez daca adopta un stil de viata sanatos adica: exercitii fizice si dieta, este putin probabil).
Daca respectivul copil detine si o deficienta/ handicap, cu atat mai mult parintele este convins ca acesta nu trebuie sa faca miscare pentru a evita un accident la locul de joaca sau alte varii motive.
GRESIT!
Orice face copilul inca din primele luni de viata este bine venit, insa daca ajungem sa-l fortam(sa stea in casa, sa nu vorbeasca cu colectivul, sa nu se joace cu gasca de la bloc,etc) doar pentru ca e diferit de ceilalti, ei bine nu faceti altceva decat sa-l inhibati.
Dragi parinti, nu lasati obezitatea sa se instaleze in viata copilului dvs! Spuneti da unui regim alimentar sanatos! Spuneti da exercitiului fizic inca din prima copilarie!
Obezitatea este una dintre cele mai periculoase boli, in special la o varsta frageda asa ca sub nicio forma nu adoptati diete minune pentru copilul dvs ci mentineti-i greutatea astfel incat atunci cand creste in inaltime, distributia kg se va modifica.

Sanatate si va urma....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu